Insulin

Hej! Är på jobbet nu och hittade en grej i Allt om vetenskap som var lite kul. Fast stackars hund... ja läs själva:

"1889 utförde de tyska forskarna Joseph von Mering och Oscar Minkowski flera olika experiment på hundar. Syftet var att studera matsmältningens funktioner som vid denna tidpunkt ännu inte var helt klarlagda. Men de kom att hitta något annat.
Vid ett tillfälle opererade de bort hela bukspottkörteln på en hund för att se dess eventuella påverkan på matsmältningen. Nära en vecka efter ingreppet råkade de se att en svärm med flugor sökte sig till en liten pöl med hundens urin. De blev lite förbryllade men hade sinnesnärvaro nog för att undersöka det närmare. De fann då att urinen innehöll socker, ett tydligt tecken på diabetes. Mering och Minkowski förstod att de framkallat sjukdomen hos hunden när de opererade bort bukspottkörteln. De drog den riktiga slutsatsen att bukspottskörtelns funktion, åtminstone delvis, var att utsöndra något ämne i kroppen som kontrollerar omsättningen av socker. Detta var något som tidigare varit okänt.
Efter att många försökt hitta den okända substansen upptäckte till slut kanadensarna Banting och Macleod 1921 insulinet. Det utsöndras från bukspottkörteln efter en måltid och signalerar till muskler och fettvävnad att ta upp socker från blodet. Med detta låg vägen öppen att äntligen kunna behandla diabetespatienter på ett effektivt sätt. Banting och Macleod fick nobelpriset 1923."

Det är alltså den där funktionen i bukspottkörteln som inte fungerar för oss med diabetes. Sånt här är ju sjukt intressant! :D

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0