Läkarbesök

Idag på läkarbesöket gjorde vi en massa saker.

Först kollade de mitt HbA1c (medelvärde på blodsockret de senaste månaderna), min vikt och längd. Sen fick jag prata med Ville och klaga på mina sprutor som ibland verkar sluta fungera. Det har hänt att jag glömt att ta sprutan till middagen och då stiger blodsockret jättemycket (normalt värde är 5-6 och jag har då över 20). Tar därför väldigt mycket insulin (snabbverkande måltidsinsulin som heter Novorapid) för att sänka men sen när jag kollar blodsockret efter 1 timme så har det inte sjunkit utan istället stigit. Det tycker jag är konstigt eftersom att det insulinet ska verka på 10-15 min. Vi kom därför överens om lite grejer jag ska ändra och så bestämde jag mig för att ändra långtidsinsulinet från Lantus till Levimir, vilket betyder att jag nu ska ta en spruta på kvällen och en på morgonen istället för en bara på kvällen. Får se hur det går. Dr Ville skrev recept på det så att jag kunde hämta ut på en gång.

Sen så frågade jag om det inte var dax att göra en ögonbottenundersökning igen, och det var såklart dax för det. Man ska göra det vartannat år och nu var det 2,5 år sedan, när jag gick i 9an. Ögonbottenundersökningen gör man för att se om blodkärlen tagit skada vilket de kan göra när man har diabetes. Senkomplikationer liksom. Varför jag påminde om att han skulle skriva en remiss dit var för att det är så kul att undersöka ögonbotten, man får ju sånna där droppar i ögonen som gör pupillerna stora. Ser nästan ut som att man har bruna ögon :D haha.

Efter det tog vi mitt blodtryck och det såg bra ut. Sen fick mamma komma in och påminna om att jag skulle fråga om en sån där blodsockermätare som mäter blodsockret under hela dygnet. Man stoppar in en slang i underhudsfettet i magen och till den är det kopplat en sensor, som sitter utanpå huden. Sen så har man en mottagare, en liten makapär som man har i byxfickan, och den visar blodsocket. Ska komma tillbaka till sös om 2 veckor och få den insatt. Lite läskigt faktiskt. Ska jag berätta varför? Jo, den piper nämligen till om blodsockret är för högt eller om det är lågt och sjunker snabbt så att man vet om man måste ta en spruta eller äta. Jag är så nervös för att den ska börja pipa i skolan!

Jag fick även en ny blodsockermätare eftersom att nålar och stickor till min har slutat tillverkats. Iallafall, när vi var klara på ungdomsenheten så gick vi till apoteket för att hämta ut sprutor och lämna in en fullmakt så att mamma och pappa kan hämta ut medicin till mig :)

När vi gjort det var det lunchdax så mamma och jag gick till en restaurang mittemot sös och där beställde jag en focachia (?) med kyckling och fetaost. Till det fick man jättegott fruktbröd och sallad. Köpte även en cola light ;) Åt maten i bilen på väg till morfar i Saltis för han är ju borta och mamma skulle vattna blommorna. Efter en stund åkte vi tillbaka till Nacka och tvättade mammas bil. Jag hann precis tillbaka till skolan när civilrätten började, 12:40.

Kommentarer
Postat av: gunsan

Hej där!

Jag är en "tant" med diabetes och har hittat dig här. Läst och kollat JÄTTEKUL du har som jag JOJO-diabetes. Jag har haft diabetes i 48 år. Började med glassprutor, en om dagen. Prova blodsocker GLÖM DE ... gjordes på sjukhuset vid läkarbesök. Jag har inga större komplikationer.Men för det är det jobbigt ibland att ara diabetiker. Vill du höra mera så svarar jag gärna. Snö den första kom här igår nu ca tja 2-3cm... Västervik MÅNGA KRAMAR :)

2008-11-24 @ 17:20:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0